Hírek

Hírek, újdonságok a technológia világából, nem utolsó sorban CoreComm SI mindennapjaiból...

UR robot és mesterséges intelligencia: benéztünk a napelemgyárba!

2022. 03. 11.

A napelemgyár 2017-es indulása óta R&D részlegünkön folyamatosan keressük és kutatjuk azokat az egyedi gyártási technológiákat, melyek segítségével költséghatékonyabban és dinamikusabb módon tudjuk a megújuló energiaforrás területén felmerülő speciális igényeket kielégíteni.
Mérnökeink segítségével most bemutatjuk a közelmúlt újdonságait és fejlesztéseit, melyek gyártásba való bevezetésével munkafolyamataink még dinamikusabbá válhatnak. 

1. EL teszter fejlesztése 
A veszprémi Pannon Egyetemmel közös projektünkben az EL (Electro Luminescence) teszter gép fejlesztésén dolgozunk. Az EL teszter az egyetem által fejlesztett mesterséges intelligencia segítségével a napelemcellákban keletkező mikrorepedések automatikus kiértékelését végzi. 

Az erre a célra fejlesztett szoftverrel a korábbinál jóval hatékonyabban tudjuk kiszűrni a hibás elemeket, ezáltal javítva a gyártás hatékonyságát. 

A mérés menete: a napelempaneleket első lépésként külső labortápegységgel megtápláljuk (48V feszültséget állítunk be, maximum 300mA-es áramkorláttal).  
Az áram hatására a napelemben található félvezető cellák az infravörös közeli tartományban világítani kezdenek, majd ezt a jelenséget kihasználva a panelekben szemmel nem látható rejtett hibákat egy NIR (Near Infra Red) kamerával vizsgálhatjuk, és machine vision alkalmazásokkal felismerhetjük.  


EL teszt-kép detektált hibákkal  

A machine vision (gépi látás) használata során az adatgyűjtés és felismerés során szoftverek segítségével automatikus vezérlési, szabályozási vagy gépi értelmezési mechanizmusok indulnak be, ezzel segítve kiértékelést és a problémamegoldást.

2. Stringer gépeink fejlesztése
A jelenleg is használt, forrasztási alapon nyugvó stringer gépeink fejlesztési tervei is elkészültek, melyek segítségével gyorsabb, s a korábbinál is megbízhatóbb működésre lesz képes. A kivitelezést egyelőre azonban még szüneteltetjük, mert idő közben még fejlettebb technológiák váltak elérhetővé, melyek alkalmazásának, felhasználásának lehetőségét folyamatosan mérlegeljük.


A stringer egy automata forrasztógép, ami forrasztóujjak és ribbonszálak segítségével forrasztja egymáshoz a vágott cellákat.


3. Sorjázó gépek
Jelenleg használt sorjázó gépünkün is módosításokat és javításokat végzünk a jobb ciklusidő elérése érdekében. Emellett a kapacitásunk növekedését szem előtt tartva megrendeltük a sorjázó gép 2-es verzióját, amely konstrukciós változtatásoknak köszönhetően hatékonyabb működésre lesz képes.

A továbbfejlesztett sorjázó a napelemgyár igényei szerint, egyedi paraméterek alapján, magyar fejlesztésben készül.

4. String-tesztelő berendezés
Folyamatban van egy string-tesztelő berendezése készítése is, amely minden egyes beépítésre kerülő string ellenőrzésére képes lesz (a cellákból a stringer segítségével kialakított „sort” hívjuk stringnek). 

A tesztelés során meghatározott erővel terheljük a stringet, majd ezt követően az elektromos paramétereket is ellenőrizzük, hogy a napelemekbe csak a jól teljesítő, hibátlan cellasorok kerülhessenek.

5. Flash-teszterünk "robotizálása"
A jelenleg működő Flash teszterünk eddig jelentős humán erőforrást is igénybe vett, azonban az itt dolgozó kollégák tehermentesítése érdekében egy UR robotot helyeztünk a gép elé. 

A Flash-tesztelés a napelemgyártási folyamat végén következik, ahol gyakorlatilag a napsugárzást szimulálva ellenőrizzük az elkészült panelek teljesítményét. A most UR robottal kiegészült berendezést kollégáinknak már csak fel kell tölteni alapanyaggal (napelemmel), s az automatikusan készíti a méréseket. Ezáltal operátoraink sokkal nagyobb hozzáadott értékű, emberi gondolkodást és beavatkozást igénylő folyamatokban kamatoztathatják tudásukat.

6. Gyártósorunk automatizálása
Összeszerelősorunk is automatizálási fejlesztés alatt áll, amelynek köszönhetően a ciklusidő növekedést érünk el, valamint operátori pozíciókat szüntetünk meg, s dolgozóink szakértelmét az összetett, nagy kézügyességet igénylő folyamatokban tudjuk hasznosítani. 


 

Szechenyi 2020 - Befektetés a jövőbe

KOSÁR

FIZETENDŐ

Rendelés értéke

0 Ft