Hírek

Hírek, újdonságok a technológia világából, nem utolsó sorban CoreComm SI mindennapjaiból...

A középpontban: vállalatunk saját energiatároló rendszere

2021. 07. 29.

Hosszasan lehetne értekezni arról, hogy milyen energiatárolási technikák vannak, melyiknek mi az előnye, hátránya, illetve tulajdonképpen az is megér egy témát, hogy mit jelent az energiatárolás... de erről majd legközelebb. :) 

Ezúttal saját energiatárolónkat szeretnénk bemutatni, melyet 2021 májusában helyeztünk üzembe új veszprémi telephelyünkön, így a rendszer már a napelemgyár energiaellátását is kiegészíti, hiszen az üzem a jelenlegi irodaépületünkkel egy helyen található. 



Néhány érdekes műszaki adat azoknak, akiket érdekelhet: 

A 100kVA-es Socomec PCS és vezérlés mellett 184kWh LG li-ion akkumulátor szolgáltatja a szükséges többlet energiát.
A tárolót mi „peak shavingre” használjuk (az ehhez hasonlóan választható, működési funkciókról lentebb), így a szolgáltatótól kapott kb. 210kW mellé tudunk táplálni 100kW-ot kb. 1,5 órán keresztül, így tehát az épület energiaellátása 310kW-ra nő.

Ennek a plusz energiának köszönhetően olyan berendezéseink is tudnak működni, amelyeknek rövid ideig nagyobb az áramszükséglete, mint az éppen aktuális meglévő, pédául a napelemgyártó üzem gépei. 

Tárolónk a jelenlegi energiamenedzsment-rendszerrel úgynevezett „self-consumption” módban is képes lenne működni, ebben az esetben egy megfelelő méretű napelemes rendszerrel közel nullára csökkenthető a hálózati fogyasztást a felhasználói oldalon.
Egy okosabb EMS szoftverrel pedig sokkal bonyolultabb „szabályzásokat” is be lehet állítani, mint például:

  • Peak shaving: Az energiaigény csúcsainak korlátozásával csökkenti a költségeket
  • Load shifting: Az energiafogysztást a csúcsidőn kívülre tolja
  • Self-consumption:  A megújuló termelés felhasználásának maximalizálása
  • Backup power:  Áramkimaradás esetén táplálja a fogyasztókat
  • Grid flexibility services:  Hálózat stabilizáció
  • Napelempark menetrendezés

Amennyiben szeretne többet megtudni a rendszerről, vagy akár szívesen meg is nézné, netalántán azon gondolkodik, hogy beszerez egy hasonlót, keressen bennünket bátran a Kapcsolat menüpontban található elérhetőségek valamelyikén!

Szechenyi 2020 - Befektetés a jövőbe

KOSÁR

FIZETENDŐ

Rendelés értéke

0 Ft