Hírek

Hírek, újdonságok a technológia világából, nem utolsó sorban CoreComm SI mindennapjaiból...

"A kemény munka mindig meghozza a gyümölcsét"

2023. 05. 24.

"A kemény munka mindig meghozza a gyümölcsét." Napelemgyárunk igazgatója, Sámpár Zoltán ezt vallja. Pofonegyszerűnek hangzik, azonban kemény munkát fektetni bármibe is nem egyszerű feladat. Sok időt, alázatot és még annál is több kitartást követel, de a végén biztosan kifizetődik.
Ez a filozófia nagyon is közel áll hozzánk.


Ismerjétek meg közelebbről gyárigazgatónkat, akihez egy korai reggelen ugrottunk be az irodába néhány kérdéssel. :) 

Tavaly nyáron érkeztél hozzánk, és azt már nagyon jól tudjuk, hogy itt mit csinálsz, de mesélnél egy kicsit arról is, hogy mivel foglalkoztál a CoreComm előtt? 

Az elmúlt 16 évemet a korábbi Alcoa, mostani nevén Howmet Aerospace-nél töltöttem különféle termelést érintő pozíciókban. Lean vezetőként kezdtem, majd különböző logisztikai és projektmenedzsmenti feladatokat ellátva végül a termelési vezető pozíció volt az egyik legmeghatározóbb pillér. 

Miért tekintesz rá vissza meghatározóként?

28 évesen lettem területi termelésvezető, ami nagy kihívás volt, mert azonnal 400%-os felfutást kellett lemenedzselnünk, jelentős szervezeti és technológia átalakításokkal. A siker után európai lean vezetővé léptem elő, majd 2016 novemberétől egészen a CoreComm-hoz való csatlakozásomig gyárigazgatóként tevékenykedtem az Alcoa jogutódjánál.

Ha még messzebbről indítanánk, mit mesélnél még magadról? 

A veszprémi egyetemen végeztem műszaki menedzserként, termelési szakirányon. Már nagyon korán, az egyetemi évek alatt elkezdtem a Valeo-nál dolgozni először gyakornokként, majd lean mérnökként, s végül onnan kerültem az Alcoa-hoz. 

A termelésben szerzett óriási tapasztalatod nagyon egyenes útnak tűnik - miért éppen ezt a területet választottad? 

Édesapám nagy hatással volt rám, és gyakorlatilag ugyanazt az utat jártam be az óvodától az egyetemig, mint ő. A Balaton Bútorgyárban dolgozott, ahová sokszor jártam be, számos egyetemi beadandó dolgozati témához gyűjtöttem ott anyagot. Nagyon megtetszett a miliő, az emberekkel való kapcsolattartás, a csapatmunka. Ezután a Valeo is nagy élmény volt, és tudtam, hogy mindenképpen gyári szervezéssel, folyamatok optimalizálásával szeretnénk foglalkozni. Szeretek emberekkel, csapatban dolgozni - többek között ez is vonzott erre a pályára. 

Térjünk vissza a jelenbe - mi az, ami jelenleg a legjobban motivál? 
Az, hogy gyakorlatilag nincs lehetetlen - amit eltervezünk, azt meg is valósítjuk, és mindenki nagyon fogékony erre. Sok tervünk, kitűzött célunk van, és jó érzés látni, hogy ezek mind meg is valósulnak. Szeretnénk egy jól működő, önfenntartó rendszert kialakítani, melyhez sok újítás szükséges, például a termelés szerkezeti átalakítása, folyamatok újragondolása.. Ez egy óriási, közös kihívás. A sokéves nagyvállalati tapasztalatomat felhasználva szeretnénk hasonlóan optimalizált rendszert a saját szánk íze szerint kialakítani. Ezen dolgozunk együtt nap, mint nap, s mindez óriási motiváció ad.

Az itt eltöltött időd alatt mire vagy a legbüszkébb? 

Nagyon jó azt látni, hogy agilisan tudunk haladni mindennel. Augusztusban érkeztem, most pedig már egy ERP rendszert (vállalatirányítási információ rendszer) vezetünk be, és nagyon gyorsan, flexibilisen tudunk reagálni a változásokra. A csapatunkról tényleg csak jókat mondhatok, nagyon inspiráló közegben vagyok, mindenki rendkívül nyitott, így könnyen tudunk együtt haladni a kitűzött célok felé.

Mik ezek a célok? Milyen hosszútávú tervek vannak a gyárral kapcsolatban? 

Több területen is cél a fejlődés, fejlesztés:
1. Szervezetfejlesztés: funkcionális vezetők, feladat- és felelősségi körök világos meghatározása, illetve a szervezet felkészítése mind adminisztráció, mind tervezés szempontjából a későbbi változásokra, növekedésre. 
2. Az ERP rendszert említettem, ennek segítségével a termelésből napi szinten nyerhetünk ki még az eddiginél is pontosabb adatokat.
3. A termelési és a gazdasági hatékonyság  együttes fejlesztése. Szeretnénk a termelést még az eddiginél is transzparensebb mérni, a kapott adatok alapján fejleszteni. 

Jelenleg a technológiai változtatás, direkt munkaerő növekedés lehetőségeit vizsgáljuk a kapacitásnövelés érdekében, szeretnénk idén és jövőre is duplázni termelésszám tekintetében. 

Hogyan fog kinézni a gyár 5 év múlva? 

Az automatizálás irányába megyünk, tehát mindenképpen több gépünk lesz. Fontos hangsúlyozni, hogy ezáltal nem kevesebb embert szeretnénk foglalkoztatni, hanem a célunk a munkaerő továbbképzése olyan feladatokhoz, melyekhez továbbra is emberi gondolkodás és irányítás szükséges. 

Végezetül, mit szabad tudni rólad magánemberként? Mit csinálsz a szabadidőben? 

Egész életemben sportoltam, és a CoreComm SI-nél található sok kosaras közé kalapácsvetőként érkeztem.. :) Szeretek a srácokkal együtt sportolni, biciklizni, időt tölteni. A sportból egyébként rengeteget merítek a munkám során is. 
Feleségemmel együtt két kiskamasz, jégkorongozó fiúnk van, akiket edzésen kívül is le kell fárasztani, így sokat mozgunk, kirándulunk és utazunk együtt.

Zárni pedig azzal szeretném, amivel a fiaimat is mindig bátorítom, legyen szó tanulásról vagy sportról: a kemény munka mindig meghozza a gyümölcsét. Ha valami energiát és időt fektetünk, annak előbb utóbb meglesz az eredménye. Ez motivál a munkában és a magánéletben is. 

Szechenyi 2020 - Befektetés a jövőbe

KOSÁR

FIZETENDŐ

Rendelés értéke

0 Ft